Temperatura punctului de roua


Ce este punctul de roua si cum apare:

    Temperatura punctului de roua este temperatura la care trebuie racit, sub presiune constanta, un amestec de vapori si gaze cu continut constant de vapori, pentru ca, din cauza saturatiei cu vapori, sa apara primele picaturi de lichid. Mai concret, daca intr-o camera (al carei volum e constant) umiditatea aerului ramane aceeasi, exista o anumita temperatura sub care vaporii de apa condenseaza pana cand temperatura se ridica peste nivelul critic.

    Aceasta este explicatia relativ stiintifica, caci in practica cu totii stim ce este temperatura punctului de roua si efectul de disconfort ce-l are asupra noastra. De aceea este de preferat ca acest punct de roua sa poata fi oarecum controlat, iar acest lucru nu este tocmai imposbil atata timp cat avem in dotare un deumidificator. Totusi, acesta este inutil daca parametrii in care trebuie folosit nu sunt stiuti, ba chiar poate fi periculos pentru sanatatea noastra daca prin folosirea necorespuzatoare a lui umiditatea relativa este coborata sub 40%.
Tabelul alaturat va este de folos sa detectati suprafetele pe care se poate forma condens. In sezonul rece, peretii au temperatura ceva mai scazuta decat aerul din incapere si, de aceea, aceste zone sunt predispuse la igrasiei si mucegai.
Pentru a exemplifica avem urmatoarea situatie : daca intr-o camera avem 20ºC si o umiditate relativa de 50%, conform tabelului, pe suprafetele cu o temperatura mai mica de 9,3ºC se formeaza condensul.



Ce legătură are punctul de rouă cu termoizolaţia?

Dacă termoizolaţia care anvelopează clădirea este corect executată, acest punct de rouă poate să fie scos din peretele structural şi plasat în sau pe termoizolaţie. Acolo el va dăuna foarte puţin sau deloc. Acesta este argumentul principal pentru care izolaţiile se fac pe exterior, nu pe interior. Poţi amplasa polistiren sau altă formă de material termoizolant la interior, însă după ce ai scos punctul de rouă în afara materialului din care este făcut peretele. Dacă construția este amplasată într-o zonă în care temperatura nu scade sub 0 grade Celsius, atunci pericolul de deteriorare mecanică a peretelui dispare. Motivul este că apa nu va îngheța.



Iarna, trebuie să avem pereţii calzi. Astfel, apa nu se va lichefia pe peretele interior şi nu va deteriora peretele structural şi finisajele. Pentru a menține punctul de rouă în afara peretelui structural, termoizolaţia trebuie să fie lipsită de punţi termice. Ea trebuie să acopere întreaga suprafaţă exterioară a casei, inclusiv acoperişul şi fundaţia. Dar şi să fie destul de groasă pentru temperaturile zonei geografice respective. Dacă una din aceste trei condiţii este încălcată înseamnă că s-a făcut o greşeală în proiectare sau în execuţie, ori nu s-a ţinut seama de punctul de rouă. Se pot face multe greșeli, iar o termoizolație cu adevărat corectă este destul de rară.

Ce se întâmplă când nu luăm în seamă punctul de rouă?

Dacă punctul de rouă are loc în perete, acesta se va uda şi se va îmbiba cu apă. Cu un perete ud, capacitatea peretelui de a izola o să scadă şi vor creşte facturile pentru încălzire și răcire. Însă cea mai mare problemă nu este factura la încălzire, ci deteriorarea structurală a peretelui şi deteriorarea finisajelor. Efectul imediat al punctului de rouă este condensul, dacă peretele este rece pentru că nu are termoizolaţie care sa îl ferească de îngheţ, apa din aerul camerei se va condensa pe pereţi, iar sporii de mucegai vor începe să se dezvolte în această apă la această temperatură a peretelui.


Daunele făcute de punctul de rouă sunt următoarele:
-mucegai care poate crea boli respiratorii;
-apariţia unor pete pe pereţi;
-efect coroziv şi deteriorarea materialelor de contrucţii;
-daune din cauza îngheţului;
-umezirea unor izolaţii şi degradarea performanţei lor;
-defecţiunea aparatelor şi reţelelor electrice.

Daca te afli in situatia in care ai mucegai in propria locuinta si vrei sa faci ca acesta sa nu mai apara ,cea mai rapida si simpla metoda este aceea de a achizitiona un dezmidificator casnic de aer. Acestea reduc umiditatea relativa din interiorul incaperilor si prin urmare scad semnificativ riscul aparitiei punctului de roua si implicit al mucegaiului. Citeste mai mult ...


Cuvinte cheie : Condens ; Punct de roua ; Termoizolatie ; Umiditate ; ce este bruma ;
umiditatea relativa a aerului exterior ;condens in bucatarie ; umiditate romania ; condens horn ;


Surse bibliografice articol : misiuneacasa.ro ; constructosu.eu

Comments

Popular posts from this blog

DL House / DP+HS Architects

One Forrest Road Sandton